Som konsult är det mycket att tänka på. Förutom att leverera på alla konsultuppdrag behöver du även ägna tid åt att marknadsföra och sälja dina tjänster, samt en hel del administration. Ett alternativ för att minska den egna administrativa arbetsbördan kan vara att ansluta till ett så kallat egenanställningsföretag som sköter all fakturering och alla inbetalningar åt dig. Men hur ska man tänka när det gäller att ansluta till ett egenanställningsföretag vs. att starta ett eget företag?
Att vara egenanställd via ett egenanställningsföretag innebär att du låter företaget i fråga sköta all ekonomisk administration kopplat till företaget: fakturering, bokföring, inbetalning av skatter och sociala avgifter, samt försäkringar. I princip kan man säga att du blir anställd av egenanställningsföretaget som har F-skatt, men du är själv ansvarig för att skaffa nya kunder och konsultuppdrag.
Idag finns en uppsjö olika egenanställningsföretag att välja mellan, en av dem är Workamo.
— Vi ser att många av våra kunder ansluter till oss för att det är en låg inträdesbarriär i jämförelse med att starta eget företag, säger Olof Norlander, VD för Workamo. Eftersom man enkelt och snabbt kan komma i gång med faktureringen så lämpar sig Workamo bra för dem som vill prova på konsultlivet.
Att ansluta till ett egenanställningsföretag gör det enkelt att snabbt komma igång med din verksamhet, men det kan även vara ett långsiktigt alternativ för dem som vill slippa oroa sig för skatteinbetalningar och eventuella överraskningar när det gäller inbetalning av sociala avgifter och moms.
Det är dock en service som du får betala för. Egenanställningsföretagens affärsmodell bygger på att de tar en procentandel i administrativ avgift, mellan ca 3-6% av det fakturerade beloppet. Dessutom kan du inte heller dra av eventuella inköp på företaget, som exempelvis om du behöver köpa en ny dator eller programvaror nödvändiga för att utföra ditt arbete.
— Vet du med dig att du kommer fakturera mycket under en längre period, eller om du har stora utgifter kopplade till ditt arbete kan det vara värt att starta ditt egna bolag, säger Olof. Men samtidigt kan det ibland vara mer effektivt och lönsamt att outsourca tidskrävande administrativa sysslor för att istället lägga din arbetstid på uppgifter som du kan fakturera för.
Så gör du för att fakturera utan eget företag:
1. Välj ett egenanställningsföretag som matchar dina behov och skapa ett konto. Det är gratis och du betalar endast när du fakturerar.
2. Du förhandlar själv med din uppdragsgivare om ersättningsnivå. De flesta egenanställningsföretag har en kalkylator som hjälper dig att se hur mycket du har kvar av det fakturerade beloppet när skatter och avgifter dragits av. Det ger dig en hänvisning till hur du ska prissätta dina tjänster.
3. Innan uppdraget sätter igång ska du meddela uppdragsgivaren om att du kommer fakturera via egenanställningsföretaget, som i sin tur blir avtalspart med uppdragsgivaren.
4. Du behöver även föranmäla uppdraget till egenanställningsföretaget.
5. Skapa din faktura via egenanställningsföretaget som skickar fakturan till uppdragsgivaren samt hanterar alla transaktioner.
6. Din lön betalas ut till ditt bankkonto, skattad och klar.
För dig som funderar på att ta steget och bli konsult, läs även Så gör du för att lämna livet som anställd och bli soloprenör för mer inspiration. Även 5 tips för att förenkla ditt liv som giggare kan hjälpa dig att komma igång.